MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najchętniej sięgamy po czerwoną soczewicę, łatwo się gotuje...
fot. pixabay.com/JerzyGorecki

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Kotlety z soczewicy

Najchętniej sięgamy po czerwoną soczewicę, łatwo się gotuje i nie potrzebuje długiego namaczania. Można ją wykorzystać np. w kotletach. Sposób wyrabiania masy jest podobny, jak w przypadku kotletów mielonych z mięsa czerwonego lub białego, zamiennikiem jest tutaj strączek. Szklankę soczewicy łączymy z posiekaną cebulką, startą marchewką, czosnkiem, jajkiem, 2 łyżkami oleju, 1/3 szklanki mąki, wybranymi przyprawami (np. sól, pieprz, papryka wędzona papryka słodka), można też dodać łyżeczkę wody. Z powstałej masy formujemy kilka owalnych kotletów, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Zobacz również

NOWE
Prawie 2,5 promila i ujęcie obywatelskie w centrum Malborka

Festiwal Wschód Kultury – Inne Brzmienia. Start już w czwartek

NOWE
Festiwal Wschód Kultury – Inne Brzmienia. Start już w czwartek

Polecamy

Te 3 błędy to plaga, unikaj ich jak ognia! Triki na noszenie biustonosza latem

O TYM SIĘ MÓWI
Te 3 błędy to plaga, unikaj ich jak ognia! Triki na noszenie biustonosza latem

Jutro do pracy ubiorę się jak pierwsza dama – wygodnie i z klasą

Jutro do pracy ubiorę się jak pierwsza dama – wygodnie i z klasą

Zajadaliśmy się tym daniem w dzieciństwie. To prawdziwy smak wakacji

HIT DNIA
Zajadaliśmy się tym daniem w dzieciństwie. To prawdziwy smak wakacji