MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fasola świetnie sprawdza się w kuchni meksykańskiej, na...
fot. pixabay.com/Engin_Akyurt

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Pasztet z fasoli

Fasola świetnie sprawdza się w kuchni meksykańskiej, na polskim gruncie też ma swoją pozycję. Uprawia się jej najwięcej z roślin strączkowych, może być wykorzystana do wielu dań. Jednym z nich jest pasztet. Zanim zaczniemy go przygotowywać, warto wymoczyć fasolę – 0,5 kg w zimnej wodzie na całą noc. Następnego dnia odsączamy nasiona, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ponad 2 godziny. W tym czasie możemy zająć się warzywami. Cebulę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę i wraz z solą i pieprzem zapiekamy na blaszce ok. 40 minut. Gotową fasolę i warzywa mielimy, dodajemy ok. 100-150 g masła orzechowego i miksujemy na gładką masę. Wlewamy część wywaru z gotowania fasoli, wbijamy 4 jajka i mieszamy. Całość przekładamy do brytfanki, najlepiej podłużnej keksówki i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Zobacz również

Najwięcej goli na Euro 2024 ma... trafienie samobójcze. Przypadek Lukaku też ciekawy

Najwięcej goli na Euro 2024 ma... trafienie samobójcze. Przypadek Lukaku też ciekawy

Zaginął 11-letni Fabian Szczerba z Nowego Sącza. Policja i rodzina proszą o pomoc

Zaginął 11-letni Fabian Szczerba z Nowego Sącza. Policja i rodzina proszą o pomoc

Polecamy

Odkryj pasma górskie w Polsce. Czy znasz je wszystkie?

Odkryj pasma górskie w Polsce. Czy znasz je wszystkie?

Modna dieta może poprawiać pamięć. Działa pozytywnie na mózg

Modna dieta może poprawiać pamięć. Działa pozytywnie na mózg

Taką konfiturę smażyły nasze babcie. Jest gęsta, słodka i pyszna. Niebo w gębie!

Taką konfiturę smażyły nasze babcie. Jest gęsta, słodka i pyszna. Niebo w gębie!