MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne...
fot. KamranAydinov/Freepik

Trujące warzywa w twojej kuchni. Nawet nie wiesz, że codziennie po nie sięgasz. Wśród nich szparagi, pietruszka i... ziemniaki!

Bakłażan

Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne dla ludzi glikoalkaloidy, w tym przypadku są to solamargina i solasonina. Ze względu na ich zawartość nie należy jeść go na surowo oraz spożywać jego zielonych części. Na szczęście w samym warzywie nie występują one w dużym stężeniu i mają stosunkowo bezpieczny poziom, a w czasie obróbki cieplnej spada on nawet o 37 proc.

Zobacz również

Darmowe pokazy słynnych filmów Godfreya Reggio pod Wawelem [WIDEO]

Darmowe pokazy słynnych filmów Godfreya Reggio pod Wawelem [WIDEO]

Darmowe pokazy słynnych filmów Godfreya Reggio pod Wawelem [WIDEO]

Darmowe pokazy słynnych filmów Godfreya Reggio pod Wawelem [WIDEO]

Polecamy

Tatuaże zajmują ponad 96 procent powierzchni jej ciała! „Królowa życia” umie szokować

Tatuaże zajmują ponad 96 procent powierzchni jej ciała! „Królowa życia” umie szokować

Nie żadna Viagra. Zapomnij o problemach ze wzwodem. Postaw na tę dietę

Nie żadna Viagra. Zapomnij o problemach ze wzwodem. Postaw na tę dietę

Smakuje nieziemsko, dodaje energii i orzeźwia. Ta kawa to hit lata!

HIT DNIA
Smakuje nieziemsko, dodaje energii i orzeźwia. Ta kawa to hit lata!