Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Soczysta surówka z kapusty pekińskiej i papryki z majonezem. Polecam przepis na sałatkę z sosem. Łatwo dostępny składnik dodaje ostrości

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kapustę pekińską można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Najczęściej robię z niej surówkę, która smakuje nawet wybrednym domownikom. Wyrazistego smaku dodaje musztarda i cienko posiekany czosnek. Poznaj przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, papryki i majonezu do domowego obiadu.

W skrócie

Domowa surówka z kapusty pekińskiej może być zrobiona na bazie samego majonezu, ale ja proponuję lżejszą wersję sosu. Wystarczy wymieszać gęsty jogurt naturalny z majonezem, octem jabłkowym i musztardą diżońską. Takie zestawienie podkreśli soczystość i słodycz papryki i jabłka. Taką sałatkę można także przygotować w wersji dietetycznej polaną olejem lub sosem winegret. Z pewnością w każdej wersji będzie świetnym warzywnym dodatkiem do kurczaka w papirusie lub kotletów schabowych.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania surówki z kapusty pekińskiej, papryki i majonezu

Widok z góry na surówkę z kapusty pekińskiej, papryki, jabłka i majonezu w szklanej misce
Smakowita surówka z kapusty pekińskiej, papryką i majonezem to idealny dodatek do obiadu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania surówki. Anna Daniluk

Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i majonezu – przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej,
  • 1/2 papryki,
  • 1/2 białej części pora,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka soli.

Sos do surówki:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka curry w proszku,
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, papryki i majonezu?

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską umyłam i drobno posiekałam. Wsypałam do szklanej, dużej miski. Posypałam solą do zmięknięcia.
  2. Następnie pora umyłam, posiekałam i sparzyłam wrzątkiem, aby zmiękł i złagodniał w smaku.
  3. Poszatkowałam paprykę i dodałam do warzyw.
  4. Ząbek czosnku obrałam i starłam na mandolinie na cienkie plastry. Jabłko pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w kostkę.
  5. Składniki sosu wymieszałam dokładnie w misce i polałam nim warzywa.
  6. Surówkę z kapusty pekińskiej z papryką i z majonezem dokładnie wymieszałam.
  7. Przed podaniem posypałam posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Soczysta surówka z kapusty pekińskiej i papryki z majonezem. Polecam przepis na sałatkę z sosem. Łatwo dostępny składnik dodaje ostrości - Strona Kuchni

Wróć na barlinek.naszemiasto.pl Nasze Miasto