MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chorobotwórcze grzyby mogą infekować paznokieć od strony...
fot. Narin Nonthamand/123RF

Masz takie paznokcie? To mogą być objawy poważnych schorzeń. O czym świadczą plamy, bruzdy i paski?

Zaawansowana grzybica paznokci

Chorobotwórcze grzyby mogą infekować paznokieć od strony różnych struktur, co wpływa na przebieg rozwoju choroby. Onychomikoza, bo tak brzmi nazwa choroby, najczęściej rozwijać się od jego wolnego brzegu lub boków, skąd drobnoustroje wnikają do łożyska, a następnie dochodzi do zainfekowania płytki.

Nieco rzadziej grzybica atakuje od strony „skórek”, co dotyczy zwłaszcza paznokci rąk i ma związek z ich usuwaniem i podobnymi zabiegami, mogącymi doprowadzić do zakażenia łożyska od tej właśnie strony.

W zaawansowanym stadium rozwoju grzybicy paznokieć jest nie tylko matowy i przebarwiony na żółto lub biało, a później ciemny, a nawet zielony w odcieniu. Oprócz podłużnych i poprzecznych uszkodzeń pojawiają się zmatowienie, zaburzenia wzrostu, uszkodzenia, kruchość i łamliwość paznokci. Łożysko ulega pogrubieniu i rogowaceniu, a płytka – zwyrodnieniu i degeneracji, w tym odwarstwianiu się i oddzielaniu.

Zobacz również

Tajna broń Słowaków. Kobiece zmysły i żądze inspiracją na pokonanie Synów Albionu

GORĄCY TEMAT
Tajna broń Słowaków. Kobiece zmysły i żądze inspiracją na pokonanie Synów Albionu

Ruszyła Faktoria Kultury w Pruszczu Sara James zaśpiewała i porwała uczestników WIDEO

Ruszyła Faktoria Kultury w Pruszczu Sara James zaśpiewała i porwała uczestników WIDEO

Polecamy

Ta kawa chłodzi i odchudza. Dodaj do niej azjatyckiego króla przypraw

Ta kawa chłodzi i odchudza. Dodaj do niej azjatyckiego króla przypraw

Masowe zatrucie nad Bałtykiem. Nie żyje 1 osoba. Winna Salmonella

O TYM SIĘ MÓWI
Masowe zatrucie nad Bałtykiem. Nie żyje 1 osoba. Winna Salmonella

Zimą wyjadam tę sałatkę prosto ze słoika. Najlepsza do mięsa zamiast surówki

Zimą wyjadam tę sałatkę prosto ze słoika. Najlepsza do mięsa zamiast surówki