Owsianka to danie z płatków owsianych namoczonych lub ugotowanych w mleku bądź wodzie. To najpopularniejsza forma, w jakiej spożywamy niezwykle zdrowe ziarna owsa, a zarazem najlepsza, bo można połączyć je z wieloma wartościowymi i smacznymi dodatkami. Po taką owsiankę warto sięgać nawet codziennie!
Zobacz pomysły na pyszną owsiankę w 13 wersjach.
Owsianka – kalorie
Ziarno owsa, kasza owsiana i płatki zapewniają ok. 366 kcal w porcji 100 g (szklanka). Porcja równa łyżce (10 g) to ok. 36 kcal.
Owsianka na wodzie będzie miała tyle samo kalorii, co porcja suchych płatków, z których została przygotowana (np. 50 g) – porcja 150-200 g owsianki zapewni 183 kcal.
Owsianka na mleku zapewni więcej kalorii, zależnie od zawartości procentowej tłuszczu w mleku.
- Owsianka przygotowana z 50 g płatków i mleka 0,5% tł. będzie zapewniać 220-240 kcal (zależnie od konsystencji, a więc ilości dodanego mleka).
- Owsianka z mleka 2% tł. dostarczy 235-260 kcal.
- Owsianka na mleku 3,2% tł. to dawka 245-275 kcal.
Owsianka – tuczy czy odchudza?
Jako danie zbożowe, owsianka może zapewniać sporo kalorii, zwłaszcza z dodatkiem składników takich jak orzechy czy suszone owoce. Z drugiej jednak strony owsianka jest też cennym elementem diet odchudzających, m.in. diety owsiankowej.
Owsianka jako danie z gotowanych i rozdrobnionych płatków ma wyższy indeks glikemiczny niż ziarno owsa. Im bardziej jest ono przetworzone, tym jego wartość bardziej rośnie. Jeśli dodamy do niego słodkie dodatki, takie jak owoce, a zwłaszcza cukier i produkty słodzone, indeks glikemiczny wzrośnie jeszcze bardziej.
W przypadku owsianki ze zwykłych płatków indeks glikemiczny wynosi 53-57 (a wartość graniczna niskiego IG to 55), natomiast w przypadku użycia płatków błyskawicznych jest on już wysoki, bo wynosi 76-82.
Wyższy indeks glikemiczny oznacza, że węglowodany z owsianki będą szybciej przyswajane, szybciej wzrośnie poziom glukozy, a następnie insuliny we krwi, i skoki te będą większe. Jeśli organizm nie będzie miał jak wykorzystać tego zastrzyku energii (np. dzięki wzmożonej aktywności), glukoza będzie zamieniana w tkankę tłuszczową. Wynika z tego, że owsianka instant może tuczyć znacznie bardziej niż ta zwykła, jeśli będą spożyte w nadmiernej ilości.
Owsianka może zapewniać skromne ilości energii (np. ok. 180 kcal w 200 g przy przygotowaniu na wodzie), ale też bardzo pokaźne – jeśli wzbogacimy ją o mleko i/lub jogurt, dodatki słodzące, orzechy lub masło orzechowe, i nasiona takie jak np. chia, siemię lniane czy sezam, dawka energii z porcji może wzrosnąć do kilkuset kalorii. Dlatego to, czy będzie tuczyć, czy nie, zależy od tego, jak ją przygotujemy i o jakiej porze dnia będziemy ją spożywać.
Sprawdź, jak przygotować owsiankę w 13 pysznych wersjach!
Naczynia kuchenne
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?