Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak poprawić smak Twoich potraw? Poznaj proste triki i odmień swoje dania

Paula Apanowicz
Nie każdy rodzi się szefem kuchni. Co prawda niektórzy z nas posiadają naturalny smak i kuchenny dryg, ułatwiający im przyrządzenie dań bez konieczności ciągłego zerkania do przepisu, ale wiele osób wciąż nie wie, jak gotować, aby potrawy były smaczne i ściągały swym aromatem gości na obiad. Poznaj kilka patentów na udany posiłek.

Jak wzbogacić smak potraw? Zioła i przyprawy

Smak i aromat dań w głównej mierze zależy od bogactwa ziół i przypraw. Jeśli do bulionu czy innej zupy nie dodamy świeżej, pachnącej i zdrowej natki pietruszki, a także pieprzu, soli i mieszanki ziół, wywar będzie smakował jak woda. Z tego względu w czasie gotowanie w naszej kuchennej szafce nie powinno zabraknąć:

  • pieprzu,
  • soli (stosowanej w umiarze),
  • zestawu suszonych ziół np. prowansalskich,
  • mielonej papryki – słodkiej lub ostrej,
  • kurkumy (wzbogaca smak mięsa),
  • ziela angielskiego,
  • gałki muszkatołowej,
  • cebuli i czosnku,
  • natki pietruszki i kopru,
  • świeżych ziół: bazylii, kolendry, tymianku, oregano, mięty.

Polecane oferty

Przed obróbką mięsa lub tofu warto namoczyć je w specjalnej marynacie. To połączenie oliwy, octu, ziół oraz aromatycznych przypraw. Czasami do mieszkanki dodajemy również odrobinę miodu i sok z cytryny lub limonki. Dzięki marynacie nasza potrawa będzie miała idealną konsystencję, pyszny smak i pobudzający apetyt zapach.

Jak gotować, aby jedzenie było smaczne?

Kluczową kwestią pozostaje jakość wybieranych składników. Najsmaczniejsze dania to te, które przyrządzono ze świeżych warzyw i owoców pochodzących z ekologicznych upraw. Niezależnie od tego, czy wybieramy seitan, mięso, czy tofu, w tej kwestii również należy stawiać na świeżość i jakość produktów. Podobnie jest z nabiałem: jajami, mlekiem i serami. Ważne, aby czytać etykiety artykułów spożywczych i omijać te wysoko przetworzone oraz zawierających w swych składach szkodliwe wzmacniacze smaku, konserwanty i barwniki. Naturalny, krótki skład oraz świeżość to gwarancja smacznego obiadu.

Jak jednak komponować poszczególne produkty, aby powstał dobry posiłek? Kluczem jest różnorodność: bogactwo smaków, a także pełnowartościowość dostarczająca organizmowi wszelkich potrzebnych składników. Dusząc mięso, warto zatem dorzucić do niego odżywcze warzywa m.in. marchewkę, korzeń pietruszki, cukinię, paprykę, a także świeże zioła. W takim zestawie potrawa na pewno będzie wyróżniać się intensywniejszym smakiem niż suchy kotlet pozbawiony dodatków.

Polecane oferty

Urozmaiceniem dań są również zdrowe surówki, a w przypadku deserów owocowe dodatki np. truskawki polane czekoladą czy lody posypane owocami granatu i kawałkami orzechów. Diabeł tkwi w szczegółach – drobno posiekany koper poprawi smak ziemniaków podawanych do obiadu, a tarty ser o intensywnym smaku wzbogaci smak spaghetti. Dodatek masła w zupie podrasuje aromat i aksamitną konsystencję wywaru, natomiast sok z cytryny podkręci smak ryby, nadając jej orzeźwiającej nuty.

Sprzęty kuchenne, dzięki którym dania będą smaczniejsze

Okazuje się ponadto, że niektóre urządzenia wpłyną na smak naszych posiłków. Mowa tu o specjalnych garnkach do gotowania dedykowanych produktów np. szparagów, makaronu lub owoców morza. Przydatnym sprzętem tego typu jest także ryżowar, który zapewni najlepszą jakość gotowanego ryżu. Dobry smak potraw zagwarantują również specjalne patelnie m.in. do naleśników. W przeciwieństwie do tradycyjnych modeli, naleśniki z takiej patelni będą równomiernie wysmażone i puszyste. Warto zainwestować też w opiekacz i płytę grillową, które przełamią monotonię smaków w Twojej kuchni, pozwalając na przygotowanie innych niż zwykle dań.

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Szukasz okazyjnych cen na produkty AGD? Sprawdź kody rabatowe MEDIAEXPERT oraz promocje i przeceny w innych elektromarketach:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak poprawić smak Twoich potraw? Poznaj proste triki i odmień swoje dania - Strona Kuchni

Wróć na barlinek.naszemiasto.pl Nasze Miasto