Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Fenomenalny omlet z pieczarkami na śniadanie. Idealny przepis dodający energii. Proste składniki stworzą prawdziwą ucztę

Redakcja
Wideo
od 16 lat
Jajka na śniadanie to jeden z częstych wyborów posiłków na początek dnia. Zachęcam do przygotowania z nimi pysznego omletu, który zaspokoi poranny głód. Polecam połączyć je z obsmażonymi na złoto pieczarkami, które nabiorą wyrazistego smaku z odrobiną sosu sojowego. Poznaj przepis na delikatny omlet z pieczarkami na śniadanie.

W skrócie

Omlet z pieczarkami to smakowity i banalnie prosty przepis na domowe śniadanie. Do jego zrobienia wystarczy wziąć kilka łatwo dostępnych składników. Danie polecam przyprawić w azjatyckim stylu. Wystarczy pod koniec smażenia grzyby polać sosem sojowym, a tuż przed podaniem posypać uprażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Wypróbuj przepis na domowy omlet z pieczarkami dla całej rodziny.

Domowy omlet z pieczarkami to sposób na szybkie i pożywne śniadanie.
Domowy omlet z pieczarkami to sposób na szybkie i pożywne śniadanie. 123rf.com/vankad/zdjęcie ilustracyjne

Omlet z pieczarkami – prosty przepis na pożywne śniadanie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 30 ml wody,
  • 20 g masła,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Opcjonalnie do podania:

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka uprażonego sezamu.

Jak zrobić omlet z pieczarkami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam na plasterki.
  2. Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam w kostkę.
  3. Na patelni o grubym dnie rozpuściłam 10 g masła i wrzuciłam pieczarki.
  4. Smażyłam je przez 5 minut, aż nabiorą złotego koloru i zmniejszą objętość.
  5. Następnie dodałam cebulę i czosnek.
  6. Smażyłam, aż się zarumienią i dodałam sos sojowy.
  7. Jajka rozbiłam do miski i rozmieszałam z wodą do momentu uzyskania jednolitej masy.
  8. Doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  9. Do masy jajecznej dodałam podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek i dokładnie wymieszałam.
  10. Na patelni rozgrzałam resztę masła i wylałam masę na omlet.
  11. Smażyłam na niskiej mocy palnika.
  12. Taki omlet z pieczarkami smażyłam równomiernie przez 4-5 minut.
  13. Gdy omlet z pieczarkami zaczął się ścinać, przykryłam patelnię pokrywką na około 1 minutę.
  14. Następnie przy pomocy drewnianej łopatki omlet zawinęłam i zsunęłam na talerz.
  15. Przed podaniem posypałam uprażonym sezamem i posiekaną natką pietruszki.

Dodatki do omletu z pieczarkami

Domowy omlet to danie, które można urozmaicić wieloma składnikami. Świetnie sprawdza się starty ser, posiekana w kostkę szynka lub kawałki ugotowanych wcześniej warzyw np.: brokułu. Do omletu z pieczarkami można także dodawać świeżą paprykę i suszone pomidory. Warto też korzystać ze świeżych ziół np.: bazylii, tymianku, oregano, koperku lub posiekanej natki pietruszki. Miłośnicy charakterystycznego zapachu kolendry mogą śmiało ją dodać do masy jajecznej.

Czytaj także:

Ser do omletu z pieczarkami

Częstym dodatkiem do omletu są różnego rodzaju starte sery. Najczęściej są to twarde żółte sery takie jak gouda, ale może być też parmezan lub inne długo dojrzewające. Świetnie sprawdzają się także kremowe serki śmietankowe z ziołami, które można rozsmarować na lekko ściętym omlecie przed zdjęciem z patelni.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Fenomenalny omlet z pieczarkami na śniadanie. Idealny przepis dodający energii. Proste składniki stworzą prawdziwą ucztę - Strona Kuchni

Wróć na barlinek.naszemiasto.pl Nasze Miasto