MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wilgotne ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera, wystarczy wymieszać kilka składników. To ciasto pachnie obłędnie

Redakcja
Ciasto jogurtowe z rabarbarem to wypiek, którym zachwycisz gości
Ciasto jogurtowe z rabarbarem to wypiek, którym zachwycisz gości 123rf/alein/zdjęcie ilustracyjne
W sezonie na rabarbar warto jak najczęściej piec wszelkiego rodzaju ciasta, placki, tarty oraz drożdżówki z tym warzywem. Jeśli szukasz przepisu na szybkie do przygotowania, wilgotne ciasto z rabarbarem, to proponuję ci przepis na ciasto jogurtowe. Jest lekkie, mięciutkie, pachnące i niemal rozpływa się w ustach. Możesz je podać do niedzielnej kawy albo podczas grillowania.

W skrócie

Bardzo lubię ten przepis na szybkie ciasto z rabarbarem, ponieważ nie trzeba do niego używać robota kuchennego. Tak naprawdę wystarczy wymieszać wszystkie składniki, dodać pokrojony rabarbar i wstawić ciasto do piekarnika, gdzie robi się samo. Minimum wysiłku, za to maksimum smaku, bo jogurtowe ciasto z rabarbarem jest niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Jedyne, o czym musisz pamiętać, żeby ciasto się udało, to wyjęcie wcześniej z lodówki wszystkich składników, które powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem – przepis na szybkie ciasto do kawy

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: blaszka 30 x 20 cm
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 150 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Jak zrobić wilgotne ciasto jogurtowe z rabarbarem?

  1. Rabarbar oczyściłam, odkroiłam zgrubiałe końce i pokroiłam na małe kawałki.
  2. Masło roztopiłam w rondelku i zostawiłam do przestygnięcia.
  3. Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam jajka, jogurt, roztopione masło, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko wymieszałam.
  4. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam do niej ciasto, a na wierzchu ułożyłam rabarbar, który i tak podczas pieczenia wpadnie do środka.
  5. Piekłam ciasto 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wilgotne ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera, wystarczy wymieszać kilka składników. To ciasto pachnie obłędnie - Strona Kuchni

Wróć na barlinek.naszemiasto.pl Nasze Miasto